Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Online Terapi

    Uygulayıcı: Uzman Psikolog Serap Bilgen

    Lokasyon: İzmir, Türkiye

    Online Psikolojik Danışmanlık/ Online Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?

    Online Psikolojik Danışmanlık/ Online terapi, internet üzerinden yürütülen uygulamalardır. Araştırmalarla etkili olduğu kanıtlanmış olan Online Terapi tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Skype ve/ya zoom uygulaması üzerinden görüntülü görüşme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Kişiler, Skype yada Zoom  uygulamalarını telefon ya da bilgisayarlarına indirir ve uygulama üzerinden bir kullanıcı adı alırlar. Kişiye uygun gün ve saatte seans gerçekleştirilir. Uygulama, hem telefona hem de bilgisayara  ya da tablete yüklenebilmektedir. Bireyler dilediği yerden seansa katılabilirler. Psikoterapide yer alan gizlilik, güven ve etik ilkeler aynı şekilde geçerlidir. Kişisel bilgiler, gizli ve güvende tutulmaktadır. Görüşmeler, özel hayatın gizliliği ilkesi kapsamında hiçbir şekilde kayıt altına alınmamaktadır.

    Neden Online Destek?

    Çağımızın yoğun iş temposu nedeniyle danışmanlık ya da psikoterapi almak için zaman bulamayanlar, yüz yüze terapiyi tercih etmeyenler, sağlık sorunları nedeniyle evden çıkamayanlar, yaşadığı yerde psikolog bulamayanlar ve yurtdışında yaşayıp dil sorunu nedeniyle anadilinde psikoterapi almak isteyen kişiler için geliştirilmiş bir yöntemdir.

    Bazen de kişiler, yaşadıkları yerde, çalışmak istedikleri alanda uzmanlaşmış bir psikolog bulamayabilirler ya da kişinin psikoterapi almak istediği terapist kişinin yaşadığı şehirde oturmuyor olabilir. Fiziksel koşullar nedeniyle ulaşılamayan terapist, online terapi ile ulaşılabilir olmaktadır.  Ayrıca, kişi evden çıkamayacak durumda olabilir ya da çıkmayı tercih etmediği bir durumda ya da dönemde olabilir. Böyle durumlarda, evden online terapi ulaşılabilirliği mümkün kılmaktadır.

    Online Seanslar

    Online seanslar, yüz yüze seanslar gibi ortalama 50-55 dakika sürmektedir. Seans araları, danışanın durumuna göre değişkenlik göstermekle beraber seansların özellikle başlangıç aşamasında haftada 1 uygulanması tercih edilir. Yine de danışanın ihtiyacına ve tercihine göre seans aralıkları daha sık ya da daha uzun aralıklarla da yapılabilir.

    Online danışmanlık/terapi, mekanla ilgili farklılık dışında yüz yüze danışmanlık/ terapi ile teknik açıdan bir farklılık göstermemektedir. Yüz yüze seanslarda kullanılan teknik ve yaklaşımlar, Online olarak da kullanılabilir. Yüz yüze yürüttüğüm seanslarda kullandığım yaklaşımları online seanslarda da rahatlıkla uygulamaktayım. Online Danışmanlıkta en çok tercih ettiğim yaklaşım, EMDR’dır.

    Psikolojik destek almaya ihtiyacınız var, ancak yurt dışında yaşıyorsunuz ya da farklı nedenlerle yüz yüze  gelemeyecek durumdaysanız; siz de Online Danışmanlık alarak yaşamınızı, kendinizi değiştirebilir; problemlerinizi ve travmalarınızı geride bırakabilirsiniz. Çünkü, daha iyi bir yaşam mümkün…

    Modern çağ olarak adlandırdığımız günümüzde, herkes bir koşuşturma, bir şeyleri yetiştirme kaygısı içerisinde. Herkes çok yoğun çalışıyor. Hal böyle olunca, bazı kişiler, sadece zaman yaratamadığı ya da yaratamayacağı düşüncesiyle terapiye başlamıyor ya da daha uygun bir zamana erteliyorlar. Bu ‘uygun’ zaman da hiç gelmeyebiliyor.

    İş yoğunluğu nedeniyle terapi için zaman yaratamayan kişilere, online terapi, kendi evlerinin konforunda ve dünyanın her neresinde olurlarsa olsunlar, profesyonel desteğe ulaşabilmelerine imkân sağlıyor. Online terapi, son yıllarda yurt dışında oldukça popüler olmasına ve online terapinin etkinliği ile ilgili pek çok araştırma halihazırda yapılmış olmasına rağmen ülkemizde Korona salgınıyla beraber, yüz yüze terapinin risk oluşturması nedeniyle gittikçe popülerleşmiş ve günden güne daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

    Online terapi hizmetinin esnek doğası, hem danışanlara hem de biz terapistlere büyük kolaylıklar sağlar. Online terapi, siz o an neredeyseniz, orada, terapi alabilmenize imkan sağlar. Aynı şey; biz terapistler için de geçerlidir; her nereye gidersek gidelim, bize terapi yapabilme özgürlüğü sunar. Mekan, şehir, ülke sınırlılığını ortadan kaldırır; iş, tatil ya da herhangi bir nedenle başka şehirlerde ve ülkelerde bile sizin terapiye devam edebilmenize imkan sağlar. Yüz yüze terapide bu özgürlüğe sahip değiliz. Online terapi, bu anlamda, hem danışana hem de terapiste özgürlük ve esneklik sağlar. Herhangi bir nedenle, evden çıkamayan ya da çıkmak istemeyen bir bireyin durumu için de çok iyi bir çözümdür.

    Online terapi; hayati önem taşıyan psikolojik destek hizmetini, yüz yüze terapiye erişemeyen binlerce kişiye sunmayı olanaklı hale getirmektedir.

    Online terapi ve online psikolojik destek için ihtiyacınız olan tek şey; bilgisayarınızda, tabletinizde ya da akıllı telefonunuzda, yüz yüze görüşmeyi sağlayacak bir internet bağlantısı ve görüntülü görüşme yapabilmek için bir uygulama ile kullanıcı adıdır. Ben, online psikolojik danışmanlığı ücretsiz bir uygulama olan Skype ya da Zoom uygulaması üzerinden yürütmekteyim.

    Online Psikolojik Danışmanlığın/Terapinin yüz yüzeden farkı nedir?

    Yüz yüzeden tek farkı, psikologla/terapistle aynı mekanda bulunmamaktır. Yüz yüze terapide kullanılan tüm teknik ve müdahaleler Online Terapide de kullanılır. Uzun zamandır online seans uygulayan bir psikolog olarak; yüz yüze seanslarda uyguladığım tüm teknik ve müdahaleleri online seanslarda da  uygulamaktayım.

    Yüz yüze terapi ile online terapinin karşılaştırıldığı araştırmalar online terapinin yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.

    Ben, Online seansları uygularken, yaklaşım olarak çoğunlukla Online EMDR uygulamayı tercih ediyorum. Elbette, EMDR uygulasam da yüz yüzede olduğu gibi bütüncül bir değerlendirme yapıyorum;  bireyi, hem psikodinamik açıdan değerlendiriyorum; EMDR uygularken de bilişsel müdahaleler, psikodrama teknikleri ve ego durumları yaklaşımlarını EMDR uygulamasına entegre kullanıyorum. Uzun yıllardır online EMDR Terapisi uygulayan bir psikolog olarak klinik gözlemim; Online EMDR uygulamasının yüz yüze EMDR kadar etkili olduğu yönünde. Online EMDR, biçimsel olarak değişse de terapötik etkinliği muazzam yüksektir. Araştırmalar, Online EMDR uygulamasının etkili bir yaklaşım olduğu yönündedir. EMDR’nin online olarak nispeten yeni kullanılıyor olması nedeniyle Online EMDR ile ilgili araştırmalar sınırlıdır, Ancak, salgın süreciyle beraber çok yaygın bir şekilde kullanılması nedeniyle Online EMDR’ın etkinliğiyle ilgili yeni çalışmaların çok yakında yayınlanacağı görüşündeyim.

    Online Terapi gerçekten etkili midir?

    Bir çok kişi, kendi evlerinin rahatlığında online terapiye yüz yüze terapiden daha kolay erişim sağlasa da online terapinin riskli olup olmayacağı ya da işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.

    Online Terapi konusunda bilim ne diyor?

    Çalışmalar, online terapinin yüz yüze terapi gibi etkili bir terapi yöntemi olduğunu göstermektedir.

    Online terapi, tipik ofis içi terapiye benzer şekilde işler, tek fark; terapistinize erişimin internet üzerinden olmasıdır. Günümüzde online terapi, anksiyete, fobiler ve depresyon gibi ruh sağlığıyla ilgili hastalıkları da içeren stres, yaşamsal zorluklar ve ilişki sorunları gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisi için etkili bir araç olarak kabul edilmektedir. Birçok ruh sağlığı uzmanı, artık danışanlarına online ve ofis içi görüşmelerin bir kombinasyonunu sunmaktadır.

    Online psikolojik destek vermeye, 2017 yılında, benden danışmanlık almak isteyen yurt dışında yaşayan bir danışanımla başladım ve sonra şehir dışından ve yurt dışından başka danışanlarla online danışmanlık sürecine devam ettim. Kendi klinik gözlemim de araştırma sonuçlarıyla örtüşüyor; online psikolojik destek, aynı yüz yüze psikolojik destek gibi etkilidir;  online danışmanlık/terapi ile kişilerin yaşamı değişir, sıkıntılı durum yatışır, var olan belirtiler hafifler ya da ortadan kalkar ve tıpkı yüz yüzede olduğu gibi kişi özgürleşir, yüklerinden arınır. Kişinin yaşam kalitesi artar ve psikolojik sağlığı iyileşir.

    Terapinin etkinliği açısından çok önemli iki bileşen; terapist ve danışan arasındaki ilişki ile terapistin yetkinliğidir.  Terapistinizle aranızda gelişecek ilişkinin ve terapistinizin yetkinliğinin terapi başarısı üzerindeki etkisinin çok büyük olması nedeniyle terapist seçiminiz çok önemlidir.

    Online Terapinin etkinliğini gösteren bazı araştırmalar

    Endişelere rağmen, araştırmalar sürekli olarak online terapinin birçok ruh sağlığı sorunu için çok etkili olabileceğini göstermektedir. Online terapinin etkili bir terapi olduğunu gösteren bazı çalışmaların sonuçları aşağıdadır:

    Duygudurum Bozuklukları Dergisi’nde (Journal of Affective Disorders) yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada, online terapinin depresyon için yüz yüze terapi kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

    Psikolojik Bozukluklar Dergisi’nde (Journal of Psychological Disorders) yayınlanan 2018 yılına ait bir araştırma, online bilişsel davranışçı terapinin “etkili, kabul edilebilir ve pratik sağlık bakımı” olduğunu ifade etmektedir. Çalışma, online bilişsel davranışçı terapinin majör depresyon, panik bozukluk, sosyal fobi ve yaygın anksiyete bozukluğu için yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu bulgulamıştır.

    Davranış Araştırmaları ve Terapisi’nde (Behaviour Research and Therapy) yayınlanan, 2014 yılında yapılan bir araştırma, online bilişsel davranışçı terapinin anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olduğunu bulgulamıştır. Bir yıllık takipte olumlu iyileşmelerin sürdüğü tespit edilmiştir.

    Araştırmalar, bilişsel davranışçı terapinin, yüz yüze olduğu kadar telefonda ya da Skype üzerinden de iyi olduğunu göstermektedir.

    2014’te yapılan bir araştırmada, obsesif kompulsif bozukluk nedeniyle telefonla terapi yapılan gençlerin, yüz yüze terapi uygulanan akranları kadar tedaviden sonuç aldıkları bulgulanmıştır.

    Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan gaziler üzerinde yapılan bir araştırmada, yüz yüze terapi gibi videokonferans üzerinden yapılan terapinin de etkili olduğu bulgulanmıştır.

    Online Terapi ile potansiyel olarak yeme bozuklukları üzerinde de çalışılabileceği araştırmayla gösterilmiştir. 2008 yılında yapılan bir çalışma, bulimia nervoza tanı kriterlerini karşılayan 128 yetişkini değerlendirmiştir. Sonuçlar benzerdir. Teletıp yoluyla eğitimli terapistler tarafından danışmanlık yapılan yetişkinler, tıpkı yüzyüze terapi gören yetişkinler kadar düzensiz beslenme alışkanlıklarını durdurabilmiştir.

    2018 yılında Anksiyete Bozuklukları Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma; online  bilişsel davranışçı terapinin majör depresyon, panik bozukluğu, sosyal fobi ve yaygın anksiyete bozukluğu için etkili olduğunu tespit eden 64 çalışmanın bir meta analizini içermektedir.

    2013 yılında yayınlanan bir çalışmada, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tedavisi için kombine online bilişsel davranışçı terapi ve online EMDR terapisinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Tedavi öncesi değerlerle 3 aylık takip sonuçları karşılaştırıldığında, TSSB, depresyon, anksiyete, sıkıntı ve yetersizlik belirtilerinin önemli ölçüde azaldığı bulgulanmıştır. Tedavi sonrası katılımcıların % 55’i artık TSSB kriterlerini karşılamamış ve TSSB ile beraber depresyon anksiyete gibi diğer tanıların sayısı da yarıya inmiştir. Bu azalmalar, uzman bir terapist ile Travma sonrası stres bozukluğunun, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR tekniklerinin bir kombinasyonu kullanılarak internet yoluyla tedavi edilebildiğini göstermektedir.

    Online Terapinin avantajları nelerdir?

    • Online terapi, geleneksel yüz yüze terapiye göre bazı avantajlar sunar:
    • Coğrafi ve mekansal kısıtlamaları olanlar, online terapi ile çok daha kolay bir erişim sağlar. Bir ofise, uzaklık nedeniyle ulaşamayanlar için online terapi paha biçilmezdir. Bazı bölgelerde, en yakın psikolog ofisi arabayla bir ya da iki saat uzaklıkta olabilir. Ulaşım güçlüğü çeken kişilerin erişimi için Online Terapi çok daha kolay olur.
    • Terapiye gidiyor olma damgasından korkan kişiler için yardım almayı kolaylaştırır.
    • Bazıları, işten izin almakta zorlandığı, bazı kişiler de iş yoğunluğu nedeniyle terapiye başlayamamaktadır. Genellikle bir terapiste gitmek için her hafta işten birkaç saat ayırmanız gerekebilir. Online terapi, bu şekilde zaman kısıtlaması olanlar için büyük kolaylık sağlar; mesainizden ya da iş gününüzden daha az zaman alır, işten izin almak durumunda kalmazsınız, trafikten dolayı zaman kaybetmezsiniz ya da terapiye trafikten dolayı zamanında yetişememe derdiniz olmaz.
    • Psikoloğunuzla/terapistinizle buluşmak için yol kat etmenize gerek yoktur. Uygulamadan oturumunuzu açarsınız ve seansınızı nerede olursanız olun gerçekleştirirsiniz.
    • Daha fazla konfor sağlayabilir. Bazı insanlar, bir terapistle konuşurken kendi evlerinde daha rahat hissederler.
    • Yüz yüze terapiye göre daha kolay erişim sağlanır. Evden çıkmadan, trafiğe girmeden ve salgın sürecinde herhangi bir risk almadan terapiye erişme imkanını sağlar.
    • Bazıları online iletişim kurmayı daha rahat bulabilir.
    • Kronik hastalıkları ya da engelleri olan bazı insanlar araba kullanamayabilir ya da evlerinden kolayca ayrılamazlar. Bu durumlarda, Online terapi pek çok engeli ortadan kaldırarak yardım için tek seçenek olabilir.
    • Bireylerin, tanıdığı kişileri bekleme odasında görme konusunda endişelenmeleri gerekmez.
    • Online iletişim birçok kişi için özellikle genç yetişkinler ya da teknolojiyi sıklıkla kullanan kişiler için çok rahattır.
    • Hem danışanlar hem de terapistler için Online terapi, dünyanın her neresinde olunursa olunsun terapi yapmayı olanaklı hale getirir. Bu şekilde, hem tatil, iş, taşınma ya da herhangi bir nedenle farklı şehirde bulunma nedeniyle, terapiye ara verme, terapinin aksaması ya da sonlandırılmak durumunda kalınması ortadan kalkar.
    • Online terapi ile kişiler istedikleri terapistle çalışma imkanı bulurlar. Yüz yüze terapide ulaşabileceğiniz terapiste gitmek durumundayken Online terapi sınırları ortadan kaldırır.
    • Online terapi ile herhangi bir konuda uzmanlaşmış terapiste erişme imkanınız yüz yüze terapiyle kıyaslanamayacak kadar yüksektir.

    Kısacası, Online terapi, yüz yüze terapinin yapamadığını yapar; sınırları ortadan kaldırarak hem sizi hem de biz terapistleri özgürleştirir.

    Online terapinin potansiyel riskleri ve dezavantajları nelerdir?

    • İnternete bağlı aksaklıklar olabilir. Bazen bağlantının yavaşladığı ya da donduğu zamanlar olabiliyor. Böyle durumlarda, görüşmeyi yeniden başlatmak ya da uygulamaya, bilgisayar ya da tablet yerine telefondan bağlanmak genellikle çözüm oluyor. Çok nadir, bağlantının çok kötü olması nedeniyle görüşmenin başka bir zamana ertelenmesi olabilir.
    • Terapinizin başarıya ulaşabilmesi için terapistinizle olan ilişki çok önemlidir. Telefon ya da bilgisayar üzerinden terapistinize güvenmeyi ya da terapistinizle anlaşmayı zor bulursanız, yüz yüze seanslar sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Tabiki bu durum, sadece online terapiye bağlı olmayabilir. Burada terapist seçimi ve seçtiğiniz uygulamanın niteliği de güven ya da güvensizlik üzerinde belirleyicidir. Ayrıca, bu güvensizlik yüz yüze terapi için de geçerli olabilir. Dolayısıyla, güvensizliğin terapinin online olması dışında nedenleri olabilir.
    • Kendilerini online terapist olarak tanıtan bazı kişiler, ruhsal sağlığı alanıyla ilgili lisanslı ve yetkin olmayabilir.
    • Saygın olmayan online terapi siteleri, danışan bilgilerini güvende tutamayabilir.

    Online Terapi hangi durumlarda uygun değildir?

    Potansiyel faydalarına rağmen, Online Terapi ya da online danışmanlık, herkes ya da profesyonel desteğe ihtiyaç duyulan her duruma uygun değildir.

    İntihar düşüncelerinin olduğu durumlarda, gerçekle hayalin birbirine karıştığı psikotik bir hastalık   durumunda, bipolar bozukluktaki mani epizodunda, bağımlılıkta madde kullanımının devam ettiği ya da yoksunluğun yaşandığı evrelerde ya da major depresyon gibi yoğun psikolojik sorunları olan bireylerin online terapi yerine yüz yüze terapi almaları hatta böyle durumlarda bir psikiyatri uzmanından tedavi almaları daha uygun olacaktır.

    Online Terapist/ Online Psikolog seçimi nasıl olmalıdır? Online terapist seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

    Yüz yüze terapilerde olduğu gibi terapist seçimi ve sorunun çözülmesi için terapistin gerekli donanım, beceri ve eğitime sahip olması elzemdir. Maalesef, ruh sağlığı alanı, istismar edilmeye çok açık bir alan; sahte psikologlardan aldığı birkaç sertifikayla kendini terapist ilan eden psikologlara da rastlayabilirsiniz. Birkaç saat alınan bir eğitimle, yeterince danışan görmeyip süpervizyon alınmadan terapist olunmuyor. Ayrıca; bir kişinin terapist olabilmesi için ön şart olarak psikolog, psikolojik danışman ya da psikiyatri uzmanı olması gerekir. Bu meslek gruplarına ait olup üzerine terapi eğitimi almış olması gerekir. Bu meslek grupları dışındaki kişilerin terapi ile ilgilli ya da aile danışmanlığı adı altındaki sertifikaları ya da psikoloji alanında yüksek lisanslarının olması bu kişileri psikolog ya da terapist yapmaz. Özel üniversitelerin klinik psikoloji yüksek lisans programlarına girmek için belirtilen miktarda parayı yatırmak maalesef yeterli görülüyor. Bu durum, mesleğimizi maalesef istismara çok açık hale getiriyor. Yüksek lisans sonrasında, lisansı psikoloji olmasa bile bu kişiler kendilerinin psikolog olduğunu ifade edip terapi yaptıklarını iddia edebiliyorlar. Online terapinin popülerliğinin artmasıyla beraber internet üzerinden terapi alanında yeterli eğitim ve lisansı olmayan kişiler tarafından istismar edilebilirsiniz. Bu nedenle, online terapi alacağınız terapistinizin diplomasını, yetkinliğini ve belgelerini sorgulamanızı ve hatta görmenizi öneririm. Ayrıca, anasayfada sıkça sorulan sorulardan psikolog, psikiyatri uzmanı ve psikoterapist kimdir sorularının yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Benimle ilgili de detaylı bilgilere, Hakkımda bölümünden ulaşabilirsiniz.

    Terapinizin başarılı olabilmesi için terapistinizle görüşme esnasında ve sonrasında kendinizi güvende ve rahat hissetmeniz, terapistinizin sizi gözettiğini, bilgi ve becerisinin yeterli olduğunu hissetmeniz çok önemlidir. Yukarıda belirttiğim gibi güvenliğiniz ve ruh sağlığınız için başvurduğunuz terapistin diplomasını, terapi eğitimlerini ve sertifikalarını mutlaka görün. Bu belgeler açık bir şekilde internet üzerinden sunuluyor olmalı. Maalesef hiç bir yeterliliği ve diploması olmadığı halde kendini psikolog ya da terapist olarak sunan pek çok kişiyle karşılaşabilirsiniz. Nasıl ki bedenimizde herhangi bir sorun olduğunda ve bu sorun ameliyat gerektirdiğinde, iyi bir cerrah araştırıp gidiyorsak; terapi için de bu konunun uzmanı yarayı iyileştirir. Terapiyi, ruhun ameliyatı olarak düşünebilirsiniz. Doğru ve ehil birine gitmezseniz sizin yaralarınızı deşer, açık yaranızla enfekte olabilir ve daha iyi olmanız gerekirken kötüleşebilirsiniz.

    Ayrıca, terapistinizin, sizin sorununuzla ilgili çalışıyor ve bu konuda gerekli eğitim ve deneyime sahip olması da uygun olacaktır.

    Online terapi almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    Amerikan Psikoloji Derneği’ne (APA) göre, Online terapiyi denemeden önce düşünmeniz gereken birkaç şey var:

    1. Online Terapi, benim ve benim durumum için doğru bir araç mı?

    Herkes için işe yarayacak tek bir yol yok. Örneğin, psikoz (en basit anlamıyla gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması, halüsinasyon ya da delüzyonun olması), mani (bipolar bozuklukta epizodlardan biri) ya da ciddi majör depresif bozukluğun görüldüğü durumlar için kişinin bir klinisyen tarafından yüz yüze değerlendirilmesi gerekir. Bu gibi durumlar, online terapi için uygun olmayabilir.

    1. Terapistinizin lisansı var mı? Terapistiniz gerçek mi? Eğitimi nedir?

    Diploma ve lisanslama sizi korur. Ülkemizde, Ruh Sağlığı Yasası henüz yoktur. Herkes, psikolog ya da terapist olduğunu iddia edebilir ve terapi olarak görülebilecek hizmetler sunabilir. Kanıta dayalı psikoterapi almıyor olabilirsiniz, gerçek bir psikolog ya da terapistle görüşmüyor olabilirsiniz. Terapistinizin kimliğinin doğrulanması önemlidir. Birçok kişi kendisine terapist ya da danışman diyebilir, ancak uygun eğitim ya da lisansa sahip olmayabilir. Bir terapistle çalışmaya başlamadan önce diplomasını, aldığı eğitimleri ve sertifikalarını sorabilir ve görmek isteyebilirsiniz. Böyle bir hakkınız var. Yalnızca, psikoloji ve psikoterapi uygulama konusunda nitelikli kişilerden terapi aldığınızda korunursunuz. Benimle ilgili detaylı bilgilere, aldığım eğitimlere, sertifikalara ve deneyimlerime Hakkımda bölümüne tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    1. Uygulama ya da web sitesi güvenilir mi? Verdiğiniz bilgiler gizli kalacak mı?

    Bazı siteler, terapi sunduklarını iddia edebilirler, ancak bu ifadeler yanıltıcı ya da yanlış olabilir. Örneğin, uygulamaların arkasındaki kişiler, terapi için lisanslı ya da nitelikli olmayabilir. Terapistiniz ya da psikoloğunuz gerçek bir terapist ya da psikolog bile olmayabilir. Herhangi bir Web hizmetine kaydolmadan önce, kiminle çalıştığınızı, diplomasını, diğer psikoterapi eğitimlerinin sertifikalarını öğrenmeniz sizi koruyabilir.

    1. Online Terapi maliyeti nedir?

    Yüz yüze terapi, “seans başına” ücretlendirilir. Online terapide de  yüz yüze terapi ile aynı şekilde ücretlendirilirsiniz.

    Sonuç olarak

    İyi bir online terapi ile etkili bir sonuç için yetkin bir online psikolog/online terapist gerekir. Online Terapi ile yaşamınızda büyük değişimler yaratabilirsiniz.

    Benimle Online Terapiye başlayarak psikoterapi yolculuğuna, iyileşmeye ve dönüşüme doğru yol alabilirsiniz.

    Online terapi ve uyguladığım terapilerle ilgili merak ettiğiniz sorularınızın yanıtlarına ulaşmak için isterseniz 15 dakikalık ücretsiz bir öngörüşme seansı talep edebilirsiniz ya da direk olarak randevu alabilirsiniz.

    Bilgi ve randevu için tıklayınız.

    Referanslar

    Crow, S.J., Mitchell, J.E., Crosby, R.D., Swanson, S.A., Wonderlich, S., Lancanster K. (2009). The cost effectiveness of cognitive behavioral therapy for bulimia nervosa delivered via telemedicine versus face-to-face.

    Turner, C.M., Mataix-Cols D., Lovell, K., Krebs, G., Lang K, Byford, S., Heyman, I. (2014). Telephone Cognitive-Behavioral Therapy for Adolescents With Obsessive-Compulsive Disorder: A Randomized Controlled Non-inferiority Trial.

    Spence, J., Titov, N., Johnston, L., Dear, B. F., Wootton, B., Terides, M., ve Zou, J. (2013). Internet-delivered eye movement desensitization and reprocessing (iEMDR): an open trial. 

    Telemedicine No Less Effective Than In-Person Therapy For Vets With PTSD

    (Reuters Health). https://www.reuters.com/article/us-health-ptsd-telemedicine/telemedicine-for-ptsd-no-less-effective-than-in-person-therapy-idUSKBN14223M

    https://www.apa.org/topics/online-therapy

    https://www.apa.org/monitor/2017/02/online-therapy

     

    *Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

     

    Uzmanlık Alanları

    • Anksiyete, Endişe (Kaygı)
    • Stres
    • Depresyon
    • Fobiler (uçak korkusu, araç sürme vb.)
    • Sosyal Fobi
    • Panik Bozukluk
    • Her türlü Travma
    • Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar)
    • Konsantrasyon Sorunları
    • Tükenmişlik
    • Erteleme
    • Aşk Acısı
    • Kayıp ve Yas
    • Kronik Ağrı
    • Baş Ağrısı/Migren
    • Bağlanma Sorunları
    • İlişki Sorunları
    • Özgüven Sorunları
    • Psikosomatik Hastalıklar
    • Performans Kaygıları
    • Bağımlılık
    • Kumar bağımlılığı
    • Sigara Bırakma
    • Yeme bozuklukları ya da yeme sorunları
    • Günlük yaşam zorlukları
    • Öfke Sorunları
    Image

    Daha iyi hissetmek mümkün…

    Diğer Terapiler

    error: İçerik Korunuyor!