Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Üniversitelerin 4 yıllık psikoloji lisans bölümünden mezun olan kişidir. Psikolog, insan ve hayvan davranışlarını inceleyen, zeka, kişilik ve tutum gibi çeşitli konularda test ya da değerlendirmeler yapan, sorunların kaynağını bulmaya ve danışanlara sorunlarıyla ilgili farkındalık kazandırmaya çalışan, gündelik sorunlarla ya da insanı daha derinden etkileyen travmatik olaylarla nasıl başa çıkılabileceği yönünde danışana yardımcı olan ve kişinin sorun çözme becerilerini geliştirmeye çalışan meslek elemanıdır. Psikoterapi eğitimi alan psikologlar psikoterapi yapabilir.

Tıp eğitimi üzerine psikiyatri alanında uzmanlığını alan kişidir. Uzmanlık eğitimi 4 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Psikiyatristler, tedavide ilaç verebilen ve reçete yazabilen tıp hekimleridir. Psikoterapi eğitimi alan psikiyatristler psikoterapi yapabilir.

Psikoterapi, eğitimli bir psikoterapist tarafından bireylerin tam potansiyellerine ulaşmalarına sağlamak için konuşarak uygulanan bilimsel bir yöntemdir. Psikoterapi, düşünce, duygu veya davranışlarınızla ilgili farkındalığı artırmak için teknikler içerir, refah duygusunu artırır. Rahatsızlığınız ya da sıkıntınızı daha iyi yönetebilir hale gelirsiniz.

Psikoterapi; davranışsal ya da duygusal problemlerle ve yaşam olaylarına yönelik psikolojik tepkilerle çok daha iyi başa çıkmanızı sağlar. Geçmişiniz ve çocukluğunuzla ilgili içgörü ve farkındalık kazanarak, nasıl hissettiğinizi değiştirebilirsiniz.

Psikoterapi seansları; bireysel terapi, çift terapisi, aile terapisi ya da grup terapisi olarak yürütülebilir. Çocuk ve ergenlere ya da erişkinlere yönelik düzenlenir. Ayrıca, internet üzerinden online olarak da yürütülebilir. Gizlilik esastır.

Psikoterapi profesyonel bir yardımdır. Kullanılan psikoterapi yaklaşımına uygun belli teknik ve müdahaleleri içerir. Bu teknik ve müdahaleler yıllara dayanan bilimsel araştırmalarla etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdir.

Aile ve arkadaş desteğinizin olması zor bir süreçten geçerken size iyi gelebilir, ancak bazen iyileşmeniz için ya da psikolojik olarak korunmanız için yeterli olmaz. Arkadaş ve aile ile sorunları paylaşmak ve buradan gelen destek psikoterapi değildir. Psikoterapi, aile ve arkadaş desteğinden çok öte, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış teknik ve müdahaleleri içerir.

Benzer şekilde psikolojiyle ilgili okuduğunuz bir kitap ya da izlediğiniz bir film, bakış açınızı değiştirerek sizde önemli bir farkındalık yaratabilir. Ancak, bunlar değişim için yeterli olmaz.

Psikoterapi bilimsel bir yöntemdir. Terapi bir sohbet değildir, terapist de size ne yapmanız gerektiğini söyleyen, öğüt, nasihat veren biri değildir. Psikoterapist, sahip olduğunuz potansiyelleri kullanmanıza engel olan noktaları görmenizi ve bunlara müdahale etmenizi sağlayarak sorunlarınızı kendi kendinize çözmenizi destekleyerek değişiminizi sağlayan bilirkişidir.

Bir kişinin psikoterapist olabilmesi için öncelikle Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık alanlarında Lisans Eğitimini tamamlamış ya da Psikiyatri uzmanlığını almış olması gereklidir. Yani, bir kişinin size psikoterapi uygulayabilmesi için Psikolog, Psikolojik Danışman ya da Psikiyatri Uzmanı olması gerekir. Bu durum gerekli olmakla beraber yeterli değildir. Psikoterapist olmak özel bir eğitim, süpervizyon ve danışan görmeyi gerektirir.

Size psikoterapist olduğunu söyleyen birine diplomasını, mezuniyetini ve hangi psikoterapi eğitimini aldığını sorabilirsiniz. Buna hakkınız olduğunu unutmayın lütfen.

Bireysel terapi seansları genellikle 50-55 dakika sürmektedir. Seans araları danışanın durumuna göre değişkenlik göstermekle beraber, genellikle haftada bir – on günde bir uygulanması tercih edilmektedir.

Hâlihazırda çok farklı terapi yaklaşımları mevcuttur. Ruh sağlığıyla ilgili bir uzmana başvurduğunuzda, başvuru yaptığınız kişiye hangi terapi yöntemini kullandığını sorabilirsiniz.

İkinci önemli nokta, bir terapi yönteminin “kanıta dayalı” olmasıdır. Kullanılan yöntemin kanıta dayalı olması sizinle benzer sorunlar yaşayan kişilerde, terapinin etkinliğinin, araştırmalar tarafından kanıtlanmış olduğunu gösterir.

Ben, aşağıdaki psikoterapi yaklaşımlarının eğitimini almış bulunmaktayım. Tümü, kanıta dayalı bilimsel yöntemlerdir.

  • Bilişsel Davranışçı Terapiler
  • EMDR
  • Kabul ve Kararlılık Terapisi
  • Farkındalık Temelli Terapiler
  • Brainspotting
  • Psikodrama

 

  • Çoğunlukla, EMDR ve Psikodrama yöntem ve yaklaşımlarını uygulamaktayım.

Bir problem;

  • Sürekli bir şekilde devam ediyorsa,
  • Normalden farklı davranmanıza yol açıyorsa,
  • İş ya da okul performansınızı bozuyorsa,
  • Ailenizle, arkadaşlarınızla ya da çevrenizdeki kişilerle olan ilişkilerinizi bozuyorsa,
  • Yapmayacağınıza inanmanıza ve kararlı olmanıza rağmen, elinizde olmadan tekrar tekrar benzer şekilde davranıyorsanız,
  • Kaygınızı yönetemiyorsanız,
  • Baş etmekte zorlanıyorsanız,
  • Var olan potansiyelinizi kullanamıyorsanız,

Yardıma ihtiyacınız vardır.

Ayrıca, Psikoterapi yalnızca sorunun varlığı durumunda alınmaz. Kişiler, kendilerini uzun vadede tanımak, farkındalık kazanmak ve iyilik hallerini sürdürmekle ilgili de psikoterapiye başvurabilirler.

Araştırmalar, psikoterapi alan kişilerin semptomlarında anlamlı bir azalma olduğunu, günlük yaşamlarında işlevselliklerinin önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Psikoterapinin duygu, düşünce, beden ve davranış boyutunda güçlü bir iyileştirici etkisi vardır. Yalnızca var olan belirtileri yatıştırmakla kalmaz; aynı zamanda bireyi geliştirici bir etkisi vardır.

error: İçerik Korunuyor!