Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

EMDR Terapisi ve Fobiler

4 yıl önce · ·0 yorum

EMDR Terapisi ve Fobiler

Fobi nedir?

Fobi; belli bir nesne ya da durumdan çok aşırı korkma ve ondan kaçınma şeklinde tanımlanabilir. Bu aşırı korku hali var olan durumla örtüşmeyen, mantıklı olarak ifade edilemeyen bir korkudur.

Fobisi olanlar, korktukları durum ya da nesneyle karşılaşmaya zorlanırlarsa panik yaşayabilirler, ancak diğer zamanlarda bu panik hali olmaz. Birey, durumun mantıksız olduğunu bilir, buna rağmen bu yoğun korkuya engel olamaz.

Fobiler toplumun yaklaşık olarak %10’unda görülür. Yani, oldukça yaygın bir durum. Genellikle ergenlik döneminde ya da yetişkinlik döneminde başlar. Ancak, çocuklukta başlayıp yetişkinlikte halen devam eden de vardır.

Korkulan nesne, kişinin kolayca kaçınabileceği, yaşamının içinde çokça olmayan ya da günlük işlevselliğini bozmayan bir şeyse, kişi tedavi arayışına girmeyebilir. Ancak, mecbur kalıp fobiye maruz kalırsa, kişi tedavi almaya yönelecektir. Örneğin, uçuş fobisi olan biri, işi gereği seyahat etmesi gerekirse, kendini tedavi almaya mecbur hisseder. Çünkü, bu korku işine engel olmaya ya da araç kullanarak gittiği için çok yorucu bir hal almaya başlar.

En sık görülen özgül fobiler şunlardır:

Hayvan fobisi: Kedi, köpek, yılan, örümcek ve diğer başka hayvanlardan korkma görülür.

Asansör fobisi: Asansörde kapalı kalmaktan korkma vardır. Asansörde olma esnasında panik hali ortaya çıkabilir. Diğer zamanlarda bireyin panik atakları yoktur.

Doktor ya da diş hekimi fobisi: Bu fobi, kişinin tedaviden kaçınmasına neden olur.

Uçak fobisi: Çoğunlukla, belirli bir süre, uçağın içinde kapalı kalıp dışarı çıkamayacağı korkusunu kapsar.

Kan ya da enjeksiyon fobisi: Kişi, kan gördüğünde ya da iğne yapıldığı sırada bayılabilir.

Hastalık fobisi: Kanser ya da başka bir hastalığa yakalanmakla ilgili aşırı korku mevcuttur.

Kaçınma davranışı fobinin devam etmesinin başlıca nedenidir.

Sevgi, neşe ve sevinç gibi korku ve kaygı da aslında yararlı duygulardır. Daha doğrusu, sahip olduğumuz tüm duygular yaşamımız için gerekli ve işlevseldir. Bu duyguların nedenleri vardır. Kaygı ve korku sayesinde hayatta kalırız, bu duygu bize tehlikeli bir durum olabileceğini işaret eder. Sonrasında da ön beynimizle tehlikenin gerçek bir tehdit olup olmadığıyla ilgili karar verip ona göre tepki veririz. Gerçek bir tehdit varken tepki vermek faydalı olur, ancak ortada gerçek bir tehdit yokken tepki veriliyorsa bu durum kaygıyla ilgili bir sorun olduğuna işaret eder.

Kaygıyla ilgili sorunu olan bireyler, var olan gerçeklikle örtüşmeyen orantısız tepkiler verirler ve bu tepkiler günden güne büyüyerek kişinin baş etmekte zorlandığı ya da baş edemediği boyutlara ulaşır. Örneğin, hırlayıp dişlerini gösteren pitbul cinsi bir köpekle karşılaştığınızda korkup uzaklaşmak uygun bir davranış olabilir; ancak sahibinin yanında tasmasıyla sakin ve kibar bir şekilde yürüyen terrier cinsi bir köpek görünce korkup aşırı tepkiler vermek gerçeğe uygun değildir. Köpek fobisi olan kişiler için köpeğin ulaşamayacak kadar uzakta olması bile korkutucu olabilir. Gerçekle örtüşmeyen yersiz korkuları olan çok sayıda kişi vardır. Aynı durumlar, kedi ve diğer nesneler için de geçerlidir.

Fobiler, genellikle erken dönem çocukluk yaşantılarıyla bağlantılıdır.

EMDR terapisi ve Brainspotting her türlü fobide çok etkili iki beyin temelli terapi yöntemidir.

 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kategoriler: EMDR, Psikiyatik Hastalıklar

error: İçerik Korunuyor!