Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Kaygılarla Baş Etmek için EMDR

4 yıl önce · ·0 yorum

Kaygılarla Baş Etmek için EMDR

Kaygılarınızla baş etmek ve kontrol edebilmek için çokça çaba sarfediyorsunuz ancak yine de başaramıyor musunuz?

O zaman EMDR ve Brainspotting  denememiş olabilirsiniz.

Her şeyden önce tüm duygular gibi kaygının da bir işlevi var. Kaygılanmak ya da endişelenmek, gerçek bir tehdit varsa; harekete geçmemizi, önlem almamızı sağlar. Ancak, bu kaygı ve endişe hali, sürekli ve rahatsız edici boyutlardaysa kaygı sorunlarından söz edebiliriz ve bu durumla baş etmek EMDR ve Brainspottingle mümkün olabilir.

Kaygı sorunu olanlar; pek çok olay ve durumla ilgili aşırı kaygı ya da kuruntu duyarlar. Kaygılanma hali çok fazla enerji kaybına neden olur; böyle olunca yorgunluk ve tükenmişlik de genellikle kaygıya eşlik eder. Huzursuzluk, konsantre olmada güçlük, uyku bozukluğu ve kas gerginliği de duruma eşlik edebilir.

Kaygı sorununuz varsa; sıradan, günlük yaşam olaylarıyla ilgili sürekli bir kaygı ve endişe içerisindesinizdir, çoğunlukla üzüntü de hissedersiniz. Ağız kuruluğu, soğuk ve terli eller, terleme, bulantı ya da ishal, sık idrara gitme, boğazda bir yumru hissi de yoğun kaygı durumunun bedensel belirtileridir. Depresyon belirtileri de sık gözlenir.

Kaygı bozukluğunun; depresyon, panik bozukluk, sosyal fobi, bağımlılık ya da baş ağrısı gibi stresin eşlik ettiği durumlarla birlikte görülme olasılığı sıktır.

Kaygı bozukluğu olan kişiler, zihinlerinde tehlikeleri abartır ve başa çıkma becerilerini ve güvende olma hallerini küçümserler. Zihinlerinde yarattıkları senaryolarla olayları felaketleştirir; en kötü sonuçları hayal ederler. Örneğin, telefonla aradığı çocuğu telefonu açmamışsa meşgul ya da uygun olmayabileceklerini düşünmek yerine başlarına trafik kazası, kaçırılma ya da başka kötü bir şey gelebileceğiyle ilgili çıkarsamalara giderler. Yanlış çıkarımlarda bulunurlar; olası tehlikeyi çok abartırlar. Örneğin, yan şeritte giden araç, kendi şeridinde biraz sağa sola doğru gittiğinde ‘neredeyse bize çarpacaktı’ şeklinde uç bir çıkarımda bulunurlar.  Çok fazla genelleme yaparlar; bir olay diğer başka olaylara genellenir. Örneğin, kişi; oğlunun geldiği yol güzergahında kaza olduğunu duyduğunda kendi oğlunun kaza geçirmiş olabileceğinden dolayı aşırı kaygı duymaya başlar. Değerlendirmeleri siyah-beyaz şeklinde uçlardadır. Durumlar ya çok güvenli ya da çok tehlikelidir. Örneğin, asansöre bindiğinde asansördeki diğer kişinin kendine saldıracağını düşünebilirler. Zihinleri sürekli olumsuza çalışır.

Bu kişilerin dayanıksızlık şemaları vardır. Önleyemeyecekleri ve beklenmedik bir felaketin her an ortaya çıkabileceğine yönelik derin bir korkuları vardır; ortaya çıkacak olan durumla baş edemeyeceklerine, dayanıksız ve incinebilir olduklarına inanırlar. Baş edebilme becerilerini küçümserler.

Durumun nörobiyolojik kısmına baktığımızda; limbik sistemimizde yer alan amigdala korku duygumuzdan sorumludur. Amigdala; depresyon ve anksiyete olduğunda hiperaktiftir; yani yoğun uyarı halindedir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu olan kişilerde, olumsuz duygular karşısında uyarılan amigdala; gerekli olumsuz bilgiyi ilettikten sonra düzene hemen girmez. En küçük, önemsiz bir tetiklenme bile kaygıyı kapsayan olumsuz anıların tetiklenmesine neden olur. EMDR Terapisi öncesinde ve sonrasında beyin görüntüleme çalışmalarının karşılaştırılması ile yapılan araştırmalar; EMDR Terapisi sonrasında, amigdalanın aşırı aktivasyonunun azaldığını, hipokampüsün aktivasyonunun arttığını ortaya koyulmuştur. Peki, bu durum ne anlama gelir? Hipokampus yeterli oranda işlev görebiliyorsa, stres tepkisi durdurulabilir. Kişinin kaygısı kontrol edilebilecek normal sınırlara gelir, yani işlevsel haline döner.

EMDR Terapisinin depresyon ve anksiyete durumlarında etkili olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. EMDR terapisinin yanında Brainspotting tekniğinin de kaygı sorunlarında etkili olduğu bulgulanmıştır.

 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Etiketler: , , , , , , , , , Kategoriler: Psikiyatik Hastalıklar

error: İçerik Korunuyor!