Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

EMDR Terapisi ile İlgili Merak Ettikleriniz

4 yıl önce · ·2 yorum

EMDR Terapisi ile İlgili Merak Ettikleriniz

EMDR nedir?

EMDR; Eye Movement Desensitization Reprocessing kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelir. EMDR; çift yönlü göz hareketleri, işitsel ya da dokunsal uyarım kullanılarak yürütülen beyin temelli bir terapi yaklaşımıdır.

EMDR nasıl uygulanır?

EMDR esnasında olanlar, uykunun REM döneminde gerçekleşenlere benzer. EMDR; beynin sağ ve sol yarım küresinin aynı anda sırayla uyarılmasıyla, göz hareketlerini ve beynin belirli bölgelerindeki aktiviteyi  uyarmayı amaçlayan protokollerden oluşur. Göz hareketleri; dokunsal ya da ses uyarımı ile desteklenebilir ya da değiştirilebilir.

EMDR terapi seansları sırasında, terapist, göz hareketlerinizi yönlendirirken ya da size dokunsal ve/ya işitsel uyarım verirken, travmatik ya da tetikleyici deneyimleri düşük dozlarda yeniden yaşarsınız. EMDR terapi seansı bittikten sonra üzücü olayları hatırlamak genellikle daha az üzüntü verir.

EMDR ile ilgili klinik gözlemim;

EMDR ile danışanlarımda gördüğüm değişim muazzam. Sürecin bir parçası olduğum ve EMDR ile danışanlarımın yaşamlarına tanıklık ettiğim için minnettarım. EMDR terapisi ile zihnin, kendini iyileştirme kapasitesine hayranlıkla tanıklık etmekteyim. EMDR, diğer terapilerden daha hızlı ve derin bir değişimin olmasını sağlıyor.

EMDR bir çeşit hipnoz mudur?

EMDR, ilaç ya da hipnoz kullanımını içermez.

EMDR güvenli midir?

EMDR terapisi, güvenli bir terapi olarak kabul edilir ve EMDR terapisi, dünyanın önde gelen Ruh Sağlığı Organizasyonlarının çoğu tarafından önerilmektedir.

Bir EMDR seansında ne olur?

Danışan, üzücü ya da travmatik anıya odaklanırken; terapist, çift yönlü uyarımı başlatır. Çift yönlü uyarım; terapistin eliyle göz hareketlerinin yönlendirilmesi ya da cihaz yardımıyla görsel, işitsel ya da dokunsal uyarımla gerçekleştirilir. Çalışılan anıya eşlik eden tüm fiziksel duyumlar, düşünceler ve duygular tanımlanır. Kişi, çift yönlü uyarıma odaklanırken bellekteki anının üzerinden geçilir. Tipik bir EMDR terapi seansı 60-90 dakika sürer.

İlk EMDR seansında ne yapılır?

EMDR terapisinin ilk seansında, terapist danışanın ayrıntılı bir geçmiş öyküsünü alır ve bir terapi planı oluşturur. Bu aşama, bireyi terapiye getiren spesifik problemin, bu problemden kaynaklanan davranış ve semptomların ayrıntılı bir görüşmesini içerir. Ayrıca, EMDR terapisinin psikoeğitimi  yapılır; EMDR’nin mekanizması danışana anlatılır.

EMDR seansı bittikten sonra nasıl hissettirir?

EMDR terapi seansı bittiği zaman, genellikle, kişi daha önce fark etmediği şeyleri fark etmeye başlar. Seans bitiminden hemen sonra çalışılan anıya bağlı olarak kişi, kendini üzgün hissetse de beraberinde yüklerinden arınmış, hafiflemiş ve özgürleşmiş hisseder. Genellikle, travmatik bir anı, 3 seansta tamamlanır ve artık kişiyi rahatsız etmiyor hale gelir. Anı, canlılığını yitirerek kişi için travmatik olma özelliğini kaybeder ve gerçekten, geçmişte kalır. Anı, kişinin akına daha az gelmeye başlar, gelse bile eski rahatsız edici belirtiler hissedilmez.

EMDR seansı sonunda ne olur?

EMDR seansı sonunda, duygusal sıkıntı giderilir, olumsuz inançlar yeniden düzenlenir ve fizyolojik uyarılma azalır.

EMDR kimlere uygulanır?

EMDR  talep eden herkese uygulanabilir. Kişinin o anki uygunluğuna, terapist karar verir. Bazı kişileri, EMDR seanslarına başlamadan önce hazırlamak; duygu düzenlemesi yapabilmeleri için desteklemek gerekebilir. Bir yaş aralığı yoktur, çocuklara ve gençlere de uygulanır. Çocuklara uygulayabilmek için EMDR eğitimi dışında ekstra çocuk EMDR eğitimi almış olmak gerekir. Psikiyatrik ve psikosomatik hastalıkların büyük bir bölümünde  ve psikolojik herhangi bir durumla ilgili tedavi ve değişim amaçlı kullanılmaktadır.

EMDR etkili midir? EMDR hangi durumlarda etkilidir?

EMDR terapisi; travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, fobiler, takıntılar, bağımlılıklar, duygusal yeme sorunları gibi pek çok psikolojik sorun ile yorgunluk, migren ve fibromiyalji gibi psikosomatik hastalıklar ya da tekrarlayan istenmeyen davranışlar, bağlanma sorunları gibi durumlar da dahil olmak üzere pek çok psikolojik sorunun çözümlenmesinde etkilidir. EMDR perspektifinden, şu anda var olan her çeşit psikolojik sorunun kökeninde, kişi için travmatik bir yaşantı yatar.

EMDR’nin olumsuz etkileri var mıdır?

Herhangi bir psikoterapide olduğu gibi, sıkıntıda geçici bir artış olabilir; üzücü ve çözülmemiş anılar ortaya çıkabilir. Seansın ardından, anının işlenmesi devam edebilir ve rüyalar, anıya ait duygular vb. ortaya çıkabilir.

EMDR kişiyi daha da kötüleştirebilir mi?

EMDR uygulanırken, EMDR seansları içinde ya da seanslar arasında geçici olarak kişi daha kötü hissedilebilir. Ancak, bu durum, kişinin baş edemeyeceği şekilde ya da şiddette değildir. Genellikle, ayrılırken kişi stabilize edilerek seans bitirilir. Terapist, danışanı güvende tutmaktan sorumludur.

EMDR travmatize edici olabilir mi?

Deneyimli bir terapistle, danışanın travmatize olması çok düşüktür. Terapist, danışanın güvenliğini sağlar.

EMDR’den sonra yorgun hissetmek normal midir?

Genellikle, çalışılan anının yoğunluğuna bağlı olarak yorgunluk hissi olur. Sinir sistemi ve tüm beden çok yoğun çalıştığından yorgun hissetmek normaldir. Geçicidir. Bol su tüketimi ve şekerli gıdalar genellikle iyi gelir.

EMDR terapisi kaç seans sürer?

Seans sayısı, spesifik soruna ve danışanın geçmişine bağlıdır. Bununla birlikte, tekrarlanan kontrollü çalışmalar, katılımcıların % 80-90’ında 3 seansta tek bir travmanın işlenebileceğini göstermiştir. Her rahatsız edici olayın EMDR ile işlenmesi gerekmese de terapi süresi, travmanın ne kadar eski ve kompleks olup olmadığına bağlıdır.  Savaş gazileri üzerinde yapılan bir araştırma, 12 seanstan sonra % 77’nin artık travma sonrası stres bozukluğuna sahip olmadığını bulgulamıştır.

EMDR sırasında travmadaki gibi çok yoğun duygular yaşanır mı?

Diğer bazı terapilerden farklı olarak, EMDR terapisi esnasında, danışanları, travmaya yoğun ve uzun bir süre maruz bırakıp yeniden travmatize olmalarını istemeyiz; bunun yerine danışanların, bu yoğun duyguları kontrollü bir şekilde yaşamalarını sağlarız.  EMDR terapisinde, fiziksel duyum ve duygular, çok şiddetli olarak bir süre devam eder ve daha sonra hızla azalır. Kendi başına hızla azalmazsa, dağılmasına yardımcı olacak teknikler kullanırız.

EMDR’nin etkileri kalıcı mıdır?

EMDR; travmaya bağlı rahatsız edici düşünce, duygular ve bedensel duyumlarda, hızlı ve kalıcı bir azalma sağlar. EMDR ile çalışılan anı, kişinin şu anını rahatsız etmez hale gelir. EMDR sonucunda oluşan değişimler kalıcıdır. EMDR; beyinde değişime yol açan, beyin temelli bir terapidir.

EMDR ne kadar hızlıdır?

EMDR terapisi üzerinde otuzdan fazla pozitif kontrollü sonuç çalışması yapılmıştır. Bazı çalışmalar, tek travma mağdurlarının % 84-90’ının 90 dakikalık üç seans sonrasında artık travma sonrası stres bozukluğu belirtilerine sahip olmadığını göstermektedir. Ancak, kompleks travmaların ele alınması daha uzun zaman gerektirir.

EMDR’nin başarı oranı nedir?

EMDR terapisi; nispeten yeni, bütüncül ve beyin temelli bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nda (TSSB) % 80 başarı oranına sahip olduğu kanıtlanmıştır.

EMDR ile bastırılmış anılar ortaya çıkar mı?

EMDR terapisi ile anıların gerekli şekilde işlenmesi sağlandıktan sonra kişiler, bu anıların kendilerini artık rahatsız etmediğini ve özgür hissettiklerini ifade ederler. Ek olarak, terapi, kişinin tamamen unutmuş olabileceği diğer bastırılmış ya unutulmuş anıları da açığa çıkarabilir. Bu anılar, sadece kötü anılar değildir. EMDR ile çalışılırken bireyler çoğunlukla geçmişe ait olumlu ve güzel anıları da yeniden hatırlamaya başlarlar.

EMDR beyine ne yapar?

“EMDR Terapisi, travmatik belleği yeni bilgilerle birleştirerek uyumsuz sinir ağlarını değiştirir. Üzücü düşünceler ve duygular, yeni olumlu düşünceler ve duygular ile harmanlanır; yeni farkındalıklar oluşur, vücuttaki donmuş hislerin iyileşmeyle birlikte çözülmesi sağlanır. EMDR, beynimizin alt kısmı olan, duygusal beyin olarak da adlandırılan limbik sisteme etki ederek beyni değiştirir. Beyin görüntüleme cihazlarıyla yapılan pek çok araştırma ile EMDR terapisi sonrasında beynin değiştiği bulgulanmıştır ve bu değişim olumlu yönde bir değişimdir. Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanısı ve oldukça küçük bir hipokampüsü (beyinde hafızayla ilgili çok önemli bir bölge) olan bir çocukla yapılan 8 EMDR seansı sonrasında, çocuğun hipokampüsünde %11 büyüme bulgulanmıştır. 

EMDR’nin benim için uygun olup olmadığını nasıl bilebilirim?

EMDR terapisine hazır olup olmadığınızı sizden ziyade terapistiniz bilebilir ya da terapis tinizin sürece karar vermesi daha uygun olacaktır. EMDR Terapisi uygulayan bir terapist, sizin hazır olmadığınızı öngördüğünde ise ilk bir kaç seansta sizi güçlendirerek EMDR’ye hazırlayabilir.

EMDR’den ne beklemeliyim?

EMDR uygularken standart sekiz aşamalı bir protokol kullanırız. Bu, bireyle ilgili eksiksiz bir öyküye sahip olmayı, bireyi EMDR’ye hazırlamayı, terapi hedeflerini tanımlamayı, terapiye getirilen sorunun; geçmiş, şimdi ve gelecekteki yönlerini aktif olarak işlemeyi içerir. Bir anının işlenmesi, çift yönlü uyarımın (göz hareketleri, sesler ve dokunsal uyarım) kullanımını içerir. Her uyarım setinden sonra danışan, kısaca neler yaşadığını ifade eder. EMDR uygulamasının sonunda, danışan için daha önce rahatsız edici olan anılar ve mevcut durumlar artık sorun olmamaya ve danışan yepyeni tepkiler vermeye başlar.

EMDR kaygıyı gidermede işe yarar mı?

EMDR; travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile ilişkili semptomların üstesinden gelmek için geliştirilmiş bir terapi yaklaşımıdır. Sonrasında ise EMDR’nin ayrıca depresyon, fobiler ve panik bozukluğu gibi diğer duygudurum ve kaygı durumlarında etkili olduğu araştırmalarla bulgulanmıştır.

EMDR sosyal fobi için etkili midir?

EMDR, sosyal fobi de dahil olmak üzere her türlü fobilerde etkinliği kanıtlanmış terapi yaklaşımıdır.

EMDR kilo vermek için kullanılabilir mi?

Sezgisel yeme ya da tıkanırcasına yeme sonucu kilo almanın gerçek nedenleri olan anksiyete ve rahatsız edici diğer duygular ile bu soruna neden olan travmayı iyileştirmek suretiyle kilo vermek için kullanılır. Kişinin yeme ataklarının kökenine inilerek bu durumu başlatan ve sürdüren yaşantılar hedef alınır.

EMDR bağımlılıklarda etkili midir?

EMDR ile bağımlılıkları çalışmak için protokol geliştirilmiştir. Kişinin, bağımlılığının kökenine inilerek bu durumu başlatan ve sürdüren yaşantılar hedef alınır. Kişinin, rahatsız edici duygularıyla başa çıkabilmesi için yeni yollar ve kaynaklar oluşturulur.

EMDR çocukluk çağı travmaları için etkili midir?

EMDR ile çocuk istismarı nedeniyle oluşan travmanın tedavisi; çocuk, genç ve yaşlı mağdurlarda başarılı olmuştur. Birçok çocuk ve bazı yetişkinler travmatik deneyimleri sözlü olarak ifade edemediğinden, EMDR, genellikle geleneksel konuşma terapilerinin yapamayacağını yapar; fiziksel duyumlarla da çalışır. Bu nedenle, etkinliği çok yüksektir.

EMDR mi Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) mi daha etkilidir?

11 çalışmanın meta-analizi (n = 547) travma sonrası semptomlarını azaltmada EMDR’nin BDT’den daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu meta-analizin sonuçları, travma sonrası stres bozukluğu semptomlarını azaltmayla birlikte kaygıyı azaltmada da EMDR’nin BDT’den daha iyi olduğunu göstermektedir. Depresyonun azaltılmasında iki terapi başarısı arasında bir fark bulgulanmamıştır.

Online EMDR Terapisi Hakkında Merak Edilenler

EMDR online yapılabilir mi?

Online EMDR Terapisi, deneyimli terapistler tarafından kolaylıkla uygulanır. Benimle ilgili detaylı bilgilere, eğitimlerime, deneyimlerime ve sertifikalarıma  Hakkımda bölümünü tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Online EMDR güvenli midir?

Deneyimli bir EMDR terapisti tarafından online olarak yapılan EMDR, hem güvenli hem de yüz yüze EMDR terapisi kadar etkilidir.

EMDR Online nasıl yapılır?

Online EMDR, Skype ya da Zoom vb. gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşme şeklinde gerçekleştirilir. Online EMDR terapisinde çift yönlü uyarım, biçimsel olarak kısmen değişse de etkisi yüz yüze terapi kadar yüksek ve hızlıdır. Çift yönlü uyarımda; göz hareketleri için kişinin belli noktalara bakması, dokunsal uyarım için kişinin kendi kendine omuzlarına ya da dizlerine gösterilen şekil ve hızda dokunarak uyarı vermesi istenir, işitsel uyarım için ise telefona indirilen uygulamalardan yararlanılır.

Online EMDR Terapisi yüz yüze EMDR kadar etkili midir?

Yapılan araştırmalar, Online EMDR terapisinin yüz yüze EMDR gibi etkili olduğunu göstermektedir. Ancak, Online EMDR’nin kullanımı, daha çok pandemi sürecinden sonra yaygınlaştığından bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Pandemiden sonra Online EMDR‘nin kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber; Online EMDR’nin etkinliğini gösteren çok fazla çalışmanın, yakın bir zamanda yayınlanacağı görüşündeyim. Yaklaşık 2 yıldır Online EMDR uygulayan bir terapist olarak; gözlemim, Online EMDR terapisinin yüz yüze EMDR’den başarı açısından bir farkı olmadığı yönündedir. Online EMDR; klasik yüz yüze EMDR kadar hızlıdır ve değişimin etkisi muazzamdır. 

EMDR ile İlgili Merak Ettiklerinizi yazdım. Dilerseniz, 15 dakikalık ücretsiz öngörüşme seansı talep ederek daha detaylı bilgi alabilir ya da doğrudan seans talebinde bulunabilirsiniz.

 Online EMDR

bilgi ve randevu için tıklayınız.

Referanslar

Khan, A. M., Dar, S., Ahmed, R., Bachu, R., Adnan, M. Ve Kotapati, V. P. (2018). Cognitive Behavioral Therapy versus Eye Movement Desensitization and Reprocessing in Patients with Post-traumatic Stress Disorder: Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials.

Spence, J., Titov, N., Johnston, L., Dear, B. F., Wootton, B., Terides, M., ve Zou, J. (2013). Internet-delivered eye movement desensitization and reprocessing (iEMDR): an open trial. 

EMDR Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme. Shapiro, F. (2016). Okuyan Us Yayınları.

 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kategoriler: EMDR

2yorum

error: İçerik Korunuyor!