Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Obsesif Kompulsif Bozukluk

4 yıl önce · ·0 yorum

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk, kişilere büyük sıkıntı veren ve onları bunaltan, kişilerin önemli bir zamanını alan, olağan günlük yaşamlarını ve çevreleriyle ilişkilerini bozan takıntılarının olduğu psikiyatrik bir hastalıktır. Obsesyon ya da takıntılar; kişilerin kendisini düşünmekten alamadığı, tekrarlayıcı ve rahatsız edici düşünceler, dürtüler, hayaller ya da imgelerdir. Büyük sıkıntı verir, kaygı uyandırır ve bunaltır. Takıntıları, kaygıyı ve bunaltıyı ortadan kaldırmaya yönelik bir yapılan zihinsel eylemlere ve davranışlara da kompulsiyon adı verilir. Bu davranışlar, genellikle hastalık, ölüm ya da korkulan başka bir olaydan kaçınmak için yapılan ve büyüsel bir korunma amacı taşıyan eylemlerdir.

İnsanların çoğunda istenmeyen düşünceler zihne gelir. Ancak, bu kişilerin büyük bir çoğunluğu bu düşüncelerden rahatsız olmadan yaşayabilirler. Ancak, bu durum hastalık olduğunda, bu düşünceler de zihinde çok fazla yer kaplar, uzun süreli ve çok sık zihne gelir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, takıntılı düşüncelerinin (obsesyon) ve bu düşünceler nedeniyle ortaya çıkan zorlantılı davranışlarının (kompulsiyon) aşırı ve anlamsız olduğunu kabul ederler. Bu kişiler, genelde takıntıları ve kompulsiyonları nedeniyle utanç duyarlar ve bunları gizlerler. Bazen de bu semptomların tedavi edilebildiğini bilmeyebilirler. Sıklıkla depresyon da görülür.

Takıntılar

Kirlenme ya da bulaşma takıntısı

Bu gruptaki kişiler kir, pislik ya da mikrop bulaşabileceğini düşünmekten kendilerini alamazlar. Bu kişiler sürekli olarak kendilerinin ya da sevdiklerinin herhangi bir bulaşma nedeniyle zarar görecekleri ya da hastalanacakları korkusunu yaşarlar. Özellikle sevdiklerine hastalık bulaştırıp onlara zarar vermekten çok korkarlar. Bu hastalıklar Aids, hepatit ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar v.b. olabilir.

El yıkama, yıkanma ve eşyaları temizleme, genellikle ritüeller şeklinde yapılır.

Biriktirme ya da istifleme takıntısı

Gereksiz gibi görünen nesneleri elden çıkaramamak, atamamak.

Gereksiz nesneleri toplamak, biriktirmek ve saklamak.

Boş alanların olmasından rahatsız olmak ve bu alanları doldurma gereksinimi.

 

Düzene koyma-simetri takıntısı

Nesnelerin simetrik olmasıyla ilgili aşırı uğraş, simetrik olmamasının kişiye aşırı rahatsızlık vermesi.

Kullanılan eşyaların belirli bir hizada olmamasıyla ilgili aşırı kaygı duyma hali.

 

Dinsel takıntılar

Tanrı tanımazlık düşünceleri ve Tanrıya kötü sözler ya da küfürler söyleyecek olma ya da istenmeden gelen bu düşüncelerin durdurulamaması, bu düşüncelerle boğuşup durma ve aşırı kaygılanma ve korkma hali.

Dinsel düşünceler, doğru ya da yanlışın ne olduğuyla ilgili aşırı düşünmek, bunları düşünmekten kendini alamamak ve aşırı kaygı duyma hali.

 

Saldırganlıkla ilgili takıntılar

Kendini ya da başkalarını yaralamayla ilgili aşırı ve engellenemeyen düşünceler ve bu düşüncelerle ilgili aşırı korku ve kaygı hali.

Bir kazadan, yangından ya da kötü bir olayla ilgili sorumluluk duymayla ilgili aşırı ve engellenemeyen düşünceler ve bu düşüncelerle ilgili aşırı korku ve kaygı duyma hali.

Utanacak bir şeyler yapmakla ilgili aşırı ve engellenemeyen düşünceler ve bu düşüncelerle ilgili aşırı korku ve kaygı duyma hali.

Aşağılayıcı, onur kırıcı ya da açık saçık sözleri ağzından kaçıracakmış gibi olmayla ilgili aşırı ve engellenemeyen düşünceler ve bu düşüncelerle ilgili aşırı korku ve kaygı duyma hali.

Bedensel takıntılar

Bir hastalığa sahip olmayla ya da bedensel görünümüyle ilgili başkalarının olumsuz düşüncelerinin olduğu düşünceleriyle boğuşmak ve aşırı kaygılanmak.

 

Farklı takıntılar

Araba plakaları, bazı sözcükler, rakamları anımsama takıntısı, zihne yerleşen sözcükler, sesler, müzik, şanslı ve şanssız olaylarla aşırı ilgilenmek.

Bir takım etkinlikleri belirli sayılarda yapmak.

Sıradan davranışları yinelemek (tekrar tekrar bir kapıdan girip çıkmak, sandalyede oturup kalkmak, giyinip soyunmak vs.). Bu davranışları, olabilecek kötü bir durumu engelleme amacıyla yapmak.

Kötü düşünceleri zihinden çıkarabilmek ve kaygıyı azaltmak için zihinde iyi düşünceleri tekrar tekrar yinelemek.

Yakın çevreye tekrar tekrar takıntılarıyla ilgili soru sorarak güvence aramak.

Belirli nesnelere dokunma ya da hafifçe vurma yoluyla olası kötü olayları önlemeye çalışmak.

Kendinin ya da yakınlarının zarar görmesinin önüne geçmek için bir takım davranışları tekrar tekrar yapmaya zorunlu hissetmek.

 

Denetleme takıntıları

Bilmeden birine zarar verip vermediği, kötü bir şeye neden olup olmadığı, gelecekte zarar verecek bir şeyi yapıp yapmadığı, kapıyı kapatıp kapatmadığı, fırın, ocak, ütü, soba gibi eşyaları kapatıp kapatmadığını tekrar tekrar denetlemek ve bu konular üzerine sürekli düşünmek ve kaygılanmak. Eğer bunları doğru şekilde yapmazlarsa başkalarının ya da sevdiklerinin başına kötü bir şeyler geleceği kaygısını aşırı bir şekilde yaşarlar ve gerçekleşebilecek kötü şeyle ilgili olarak kendi sorumluluklarını abartırlar.

Dirençli bir hastalıktır. Terapi alınmadığında, zorlu yaşam olaylarında tekrarlama eğilimi gösterir. Antidepresan kullanımında hastalık yatışsa da tekrar nüksetme olasılığı yüksektir.

 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Etiketler: , , , , , , , Kategoriler: Psikiyatik Hastalıklar

error: İçerik Korunuyor!