Error: Contact form not found.

Schedule a Visit

Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

Call us:
1-800-123-4567

Send an email:
monica.wayne@example.com

Depremin Psikolojik Etkileri ve İyileşme

3 yıl önce · ·0 yorum

Depremin Psikolojik Etkileri ve İyileşme

Depremin hemen sonrasında; kaygı ve kaygıya bağlı olarak uykusuzluk, aşırı irkilme, çarpıntı, nefes almada güçlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kaygı insanı çıldırtmaz, ancak çıldıracakmış, ölecekmiş gibi hissettirir. Yaşadığınız olaya bağlı olarak bu belirtiler ortaya çıkar; kaygınız azaldığında kendiliğinden kaybolur.

Enkaz altından çıkarılan bir kişide yoğun ölüm korkusu oluşabilir. Kişi, uzun bir süre evine giremeyebilir ya da uyku sorunları yaşayabilir. Kişi, tüm gününü tetikte ve yoğun ölüm korkusu yaşayarak geçirebilir. Alkol ya da madde kullanımı görülebilir.

Deprem esnasında bir yakınını kaybeden, ancak kendisi sağ olarak kurtulan kişilerde, suçluluk duyguları görülebilir. Kişi, yakınının ölümünden kendini sorumlu tutarak depresyona girebilir.  Böyle durumlarda, bu kişilerin acilen profesyonel destek almaları uygun olur.

Deprem, Kaygı ve Panik Atak

Depremler, insanlarda yoğun bir duygusal yorgunluğa neden olur ve tipik olarak kaygıyı, korkuyu ve panik atakları tetikleyebilir. Anksiyete (kaygı), bir yandan fizyolojik, davranışsal ve bilişsel süreçler aracılığıyla bireylerin alarm halinde ve tetikte olmalarına neden olur; bir yandan da anksiyetenin sürekli olması nedeniyle, bağışıklık sistemi zayıflar ve bu durum, bireyi, fiziksel hastalık geliştirmeye açık hale getirir; savunmasızlıklarını arttırır. Bu tür yoğun stres koşullarına maruz kalma, sadece beyin fonksiyonundaki değişiklikleri tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda birkaç dakika içinde insanları depresif semptomlar ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu geliştirme riskine sokan moleküler değişiklikleri tetikler.

Deprem ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Şiddetli depremler travmalara neden olabilir.

Depremlerden sonra travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gelişebilir.

Deprem, bunu yaşayan kişilerin ruh sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Uyumsuz başa çıkma stratejileri TSSB olasılığını daha da artırır.

Depremler ve Psikiyatrik Hastalıklar

Araştırma sonuçları, büyük depremlerin; anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları, uyku bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların yaygınlığının yanı sıra baş dönmesi gibi nörolojik şikayetlerin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Deprem Sonrasında Ruh Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Depremin hemen sonrasında, ilk haftalarda kaygı, sık görülen doğal bir tepkidir.

Ancak, yine de bu sürecin uzamaması ve belirtileri daha hafif geçirmek için bazı davranışları yapmak yararlı olur.

  • Yaşadığınız olayı yakınlarınızla konuşun, anlatın. Duygularınızı, üzüntünüzü bastırmaya çalışmayın, ifade edin. Sosyal destek, travmaya bağlı oluşan sıkıntıları iyileştirici bir etkiye sahiptir. Yaşadıklarınızı, duygularınızı paylaşmak, bunları kelimelere dökmek travmayla başa çıkmada önemlidir.
  • Özellikle çocuklarınızın, depreme ait fotoğraf ve videolara maruziyetini azaltın. Görüntüler, bazı kişiler ve özellikle çocuklar için travmatize edici olabilir. Bazı görüntüleri izleme ihtiyacı duyabilirsiniz; ancak tekrar tekrar ve gün boyunca bu görüntüleri izlemek ruhsal etkilenmenizi arttırır.
  • Olayla ilgili haberlere boğulmak da ruhsal olarak olumsuz etkilenmenize neden olabilir; sınırlı bir zamanda haberleri takip edebilir, sosyal medyayı sınırlı kullanabilirsiniz.
  • Çocuklarınızla yaşanan olay hakkında konuşmak, çocuğunuzun olayla ilgili konuşmasına ve duygularını ifade etmesine izin vermek sağlıklı bir tepkidir. Ancak dehşet verebilecek ayrıntılara girmeyin. Çocuğun ağlamaları olursa önlemeyin, tekrarlayan sorularını yanıtlayın.
  • Bedeninize ekstra özenli olun. Sizi rahatlatan ya da iyi gelen şeyleri -sevdiklerinizle konuşmak, dertleşmek, doğada olmak, yürüyüş, ibadet vs.- yapmaya çalışın.
  • Bu süreçte, alkol ve madde kullanmak iyileşme sürecini bozar. Bu nedenle, alkol, madde  ya da yatıştırıcı ilaçlar kullanmamak önemlidir.
  • Barınma, ısınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması, durumla başa çıkmayı kolaylaştırır. Kişinin kendini güvende hissetmesini ve iyileşmeyi kolaylaştırır. Yakınları tarafından yalnız bırakılmamak ve gönüllüler tarafından psikolojik destek verilmesi; duygularının, acısının paylaşılması iyileşme açısından çok önemlidir. En kısa sürede, günlük hayata dönülmesi psikiyatrik sorunların oluşumunu, büyük ölçüde önler.
  • Şikayetlerinizin azalmadığını ve günlük yaşamınızı etkilemeye başladığını hissederseniz ruh sağlığı uzmanlarından destek almanız iyi olacaktır.

Deprem Travması ve EMDR Terapisi

  • Son olarak, Travma Sonrası Stres Bozukluğunda EMDR Terapisi çok etkili bir terapi modelidir. EMDR, travmatik yaşantılar için geliştirilmiş bir travma terapisidir. EMDR ile travmaya ait görüntüler, duygular, düşünceler ve beden duyumları çalışılır ve bunlar belleğe yeniden işlenir. Travmanın yarattığı duygular ve beden duyumları yatışır, travmaya ait görüntüler canlılığını yitirir ve olayla ilgili düşünceler dönüşür, zihin yeni bir perspektif kazanır. Travmaya ait ne varsa EMDR ile çalışılarak; bunlara duyarsızlaşma sağlanır ve travmaya ait anılar, bellekte yeniden kodlanır. Savaş, istismar gibi travma mağduru kişilerle yapılan beyin görüntüleme çalışmaları; travmatik anıların, travmatik olmayan anılardan farklı şekilde belleğe depolandığını göstermektedir. Bu çalışmalar göre; travmatik yaşantılar, EMDR Terapisi ile çalışıldıktan sonra, belleğe yeniden kodlanarak; tıpkı travmatik olmayan yaşantıların bellek kaydına benzer şekilde, yeniden depolanmaktadır. Bunun anlamı, travmatik olayın, zihin için geçmişte kalmış olduğunun fark edilmesidir.

Deprem Korkusu ve Online EMDR

Deprem travmanızla ya da size sıkıntı veren deprem korkunuzla Online Emdr yoluyla başa çıkabilirsiniz. Online Emdr ile depreme ait zihninizde yer alan görüntüler uzaklaşır, işlevsiz düşünceler rasyonel hale dönüşür, kaygı ve panik haliniz yatışır.

 

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , Kategoriler: Genel

error: İçerik Korunuyor!